Tocan a la Gorj

de epurasha2bb in Oaie, 17 Aug 2010 | 30156 vizualizari

 

intrucat m-am plimbat pe la nasii mei care sunt din Gorj, Alimpesti si aproape este si Polovragi care mi-e tare drag, am cules cateva retete ale locului.Tocanul e una dintre ele.

 

INGREDIENTE

  • carne de la 1 miel (se poate face si cu carne de oaie )
  • 2 cepe
  • 200 g untura de porc/sunca de porc
  • sare mare dupa gust
  • apa
  • verdeata
  • 1 cana sau 2 de vin alb
  • 1 capatana de usturoi
Portii: 15
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocan a la Gorj:

Pentru a face Tocan iti trebuie o dispozitie buna, aer curat sa-l tragi in plamani si iarba verde sa-ti limpezesti ochii, apoi un ceaun din mosi strabuni si ingredientele delicioase, mielul sa fie proaspat taiat si vinul rece scos in ulcea de pamant.

Iata cum se pegateste acesta reteta:

- se transeaza mielul si se face bucati mici

-se face focul sub ceaun si se pun intai cateva linguri de untura sa sfaraie si se da drumul la carne inauntru.

- se adauga apa pana deasupra carnii si se lasa sa fiarba inabusit.Peste un timp se amesteca si se mai adauga iar apa si tot asa vreme de 2 ore.

-Cam acum ar fi timpul sa adaugam ceapa tocata. sarea si sa lasam sa sfaraie fara a mai adauga apa in ceaun.

De data asta stingem sfaraiala cu vinul rece de butoi si apoi lasam iar impreuna sa se amestece aromele si ultima data cand a cazut carnea de pe oase si s-a format un sos bun pe fundul ceaunului atunci e gata .

Luam de pe foc, punem in farfurii si servim cu usturoi strosit si cu verdeata deasupra.(merge patrunjel, frunze de telina sau de leustean)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocan a la Gorj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

adina_connie 1

12.04.2011, 17:27

Buna Epurasha. Si eu am bunici tot in aceea zona, mai exact in Baia de Fier. Pana acum am mancat de zeci de ori tocan de miel/ oaie, dar niciodata nu am avut ideea sa postez reteta undeva....asa ca felicitari pentru idee. Nu stiu daca ai mancat vreodata castane de la Manastire de la Polovragi, sau miere.....sunt o bunatate. O sa-i cer si eu bunicii mele cateva retete a la Gorj, poate asa vom reusi sa convingem mai multa lume sa viziteze zona respectiva.

epurasha2bb 1

13.04.2011, 14:23

Multumesc Adina, te astept cu retetele cu mare drag si eu sper sa fie aprceiata zona si eu nu renunt la ideea de a afce o pensiune acolo, macar cand voi avea 60 de ani dar tot o fac!

Rahela Velicu 1

26.04.2018, 22:16

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Friptura de miel cu ceapa si usturoi verde